Heldin van het Cruyff Court doet verhaal in boek over meidenvoetbal

Woensdag 17 mei waren de Ridderkerkse finalisten van het NK Cruyff 6 vs 6 2016, beter bekend als Dreamteam Ridderkerk, en hun Cruyff Coach Marcel Beerman te gast in stadion Galgenwaard te Utrecht. Daar werd het boek ‘Meidenvoetbal in 14 verhalen’ gelanceerd. Barbara Barend, die zich al jaren inzet voor vrouwenvoetbal, presenteerde de lancering.

Meidenvoetbal in 14 verhalen
‘Meidenvoetbal in 14 verhalen’ is tot stand gekomen in samenwerking met de Cruyff Foundation. Meiden- of damesvoetbal groeit enorm in populariteit de laatste jaren. Toch moeten jonge meiden vaak barrières doorbreken om te doen wat zij het liefste doen: voetballen. Dit heeft als gevolg dat meiden ondervertegenwoordigd worden op de voetbalvelden. Daar wil de Cruyff Foundation wat aan doen. Het boek bevat boeiende verhalen van bekende talenten in de voetbalsport, maar ook de ‘gewone’ meiden vertellen hun verhaal. Het boek behandelt verhalen uit het verleden, heden en voor de toekomst. Ook delen de meiden negatieve ervaringen en vertellen zij meer over hoe hard zij moeten knokken voor respect en waardering.

Inclusief verhaal van Ridderkerse Pascale
De aanvoerder van Dreamteam Ridderkekr, Pascale Velthuizen, doet ook haar verhaal in het boek. Ze vertelt over de totstandkoming van het team en deelt haar indrukwekkende ervaringen. Ook zoomt zij in op de maandenlange trainingen, resultaten, onderlinge spanningen en hoe zij de prestigieuze ‘Respect Award’ in de wacht wisten te slepen. “Niet alleen ik, maar ook de negen meiden zijn er trots op dat zij hun ervaringen mochten delen in dit bijzondere boek. Het is een geweldige afsluiting voor de meiden van het Dreamteam”, vertelt Coach Marcel.

Over Dreamteam Ridderkerk
Na vier maanden hard trainen, behaalden de meiden vorig jaar de finale van het NK Cruyff 6 vs 6 in Eindhoven. Ze gingen niet met de beker naar huis, maar wonnen wel een prijs met hun inzending van het verhaal over hun voetbalavontuur. Eerder woonden zij een wedstrijd van Ajax dames bij en ontmoetten zij oud international Anouk Hoogendijk. Met dit boek worden hun herinneringen tastbaar, een ware ode aan het meidenvoetbal. Pascale: “Het was een avontuur die we nooit meer zullen vergeten”.

Na afloop kregen de meiden en hun coach een exemplaar van de Cruyff Foundation. Merel van Dongen, speelster bij Ajax, international en meidenvoetbalcoach, signeerde de boeken en hield een mooi betoog tijdens de presentatie. Ook overhandigde zij het boek aan Mariken Leurs van het Ministerie van VWS. Benieuwd naar het boek? Die is vanaf nu verkrijgbaar in de boekhandel en via Bol.com. De opbrengst van het boek gaat naar de Cruyff Foundation en is bestemd voor projecten ter stimulatie van meidenvoetbal.