Internos2

Hoorspel - PraatCafe Kleintje Pils

KleintjePils2013v1024

Namen van links naar rechts:  Els Bakker, Eric Harreman, Ron Besseling, Hilly Bravenboer, Ger Schilt, John Blom, Sylvia Pont, Ad van Eijk en Ria Mesman.

Praatcafé "Kleintje Pils"
Al tijdens de proefuitzending van maart 1986 opperde de toenmalige hoofdredacteur Steffen Vink het idee om een hoorspel toe te voegen aan de programmering. Het duurde tot april 1987 voordat "Radio Ridderkerk" daadwerkelijk over ging tot uitzending hier van. Aan Ger Schilt, die zijn sporen had verdiend in de theaterwereld, werd verzocht de tekst te schrijven, voor de regie te zorgen en een hoorspelkern samen te stellen uit de medewerkers van de radio.

In Ger zijn brein ontsproot het idee om het hoorspel te situeren in een denkbeeldig klein bruin cafeetje in het centrum van Ridderkerk waar de stamgasten van diverse pluimage in een tijdsbestek van 10 a 12 minuten allerlei avonturen beleefden. In 1987 en 1988 werden 26 afleveringen geschreven die door de hoorspelkern werd uitgevoerd. Alle geluiden als rinkelende glazen, bier tappen, koffiekopjes etc. werden toen tijdens de opnamen gemaakt door de inspicient.
Door het afscheid van Steffen Vink werd met verdere opnamen gestopt.

Bij de terugkeer van Steffen bij de lokale omroep in 2001 werd het hoorspel weer in de programmering opgenomen. De 27ste aflevering ging na 14 jaar, op zaterdag, 2 februari 2002, de kabel op en de ether in. In de afgelopen 12 jaar heeft de hoorspelkern, in wisselende samenstelling, totaal 225 afleveringen opgenomen en uitgezonden. De voortschrijdende techniek heeft er voor gezorgd dat de opnamekwaliteit veel beter is dan 14 jaar geleden terwijl de benodigde geluiden nu digitaal worden ingevoegd door John Blom. Hoogtepunt was het optreden van de hoorspelkern op 12 november 2009 in het NCRV programma "Man bijt hond".

Op verzoek van de huidige hoofdredacteur Siem Voorberg gaat de hoorspelkern weer 13 afleveringen opnemen en uitzenden. Deze worden weer geschreven en regisseert door Ger Schilt.
Aflevering 226 is te beluisteren in het programma Prettig Weekend van zaterdag, 30 november 2013 rond 12.10 uur, herhaling op maandag, 3 december 2013 om 18.00 uur alsmede in het programma Seniorennieuws op dinsdagmorgen 4 december 2013 en herhaling hiervan op vrijdagmorgen. Daarna om de veertien dagen een nieuwe aflevering.

Een hoorspel, waarin de actualiteit en politiek in Ridderkerk op ironisch/humoristische wijze aan bod komt.

De afleveringen van 'Praatcafe Kleintje Pils' worden uitgezonden in het programma Prettig Weekend (zaterdag om ca. 12.15 uur) en op dinsdag in het programma Senioren Tijd om 11.05 uur.

Een aflevering van het hoorspel duurt ca. 8 tot 12 minuten.