Meer schuldhulpmaatjes, maar nog niet genoeg

Eerder dit jaar hield Schuldhulpmaatje Ridderkerk een actie om nieuwe vrijwilligers te werven. Aan deze actie hield men vijf nieuwe vrijwilligers over. Dankzij hen kunnen weer meer mensen in nood bijgestaan worden. Er zijn echter helaas steeds meer en meer Ridderkerkers die in de schulden belanden. En hier zelf niet uitkomen. Daarom is het belangrijk dat dit werk van Schuldhulpmaatje kan worden uitgebreid en nog meer vrijwilligers zich aansluiten bij de huidige groep.

Vrijwilligerswerk is er in allerlei soorten en mogelijkheden. Toen Thea een tijdje geleden in een lokale krant een oproep zag staan voor uitbreiding van de groep Schuldhulpmaatjes, besloot ze de stoute schoenen aan te trekken.

“Ik zocht na mijn pensionering en een tijdje rust naar vrijwilligerswerk, maar wel anders dan mensen bezig houden. Hoe belangrijk dat ook kan zijn. Toen kwam ik een artikel tegen over Schuldhulpmaatje. Het idee erachter sprak mij wel aan en dus meldde ik mij aan. Na de kennismaking met de lokale organisatie besloot ik om erin te stappen. In de dagen van de opleiding krijg je al een goede indruk van wat het werk allemaal in kan houden. Maar pas in de praktijk zie wat voor verschillende problemen zich achter de voordeuren afspelen.”

Inmiddels een paar maanden later heeft Thea als maatje vier hulpvragers in haar portefeuille. Met ieder zijn of haar eigen problematiek. “Je hebt feitelijk geen idee hoe iemand soms in de problemen kan zijn geraakt. Uiteraard zijn er mensen die te lang de kop in het zand hebben gestoken, maar het merendeel van de mensen met financiële problemen is hierin terecht gekomen door een opeenstapeling van pech en ongeluk. Aanvankelijk is het voor deze mensen vooral de schaamte die hen belet om de stap naar de hulp te wagen. Maar als we eenmaal kennisgemaakt hebben, merk je dat mensen zien dat je hen komt helpen.

En dan is het mooi als er progressie geboekt kan worden. Pro-activiteit van de hulpvrager staat hierin voorop. Uiteraard lukt het niet altijd, dat zou een utopie zijn, maar meestal kan er naar een stabiel herstel worden toegewerkt. Hiertoe heb je goed overleg met instanties als de gemeente, maar ook eventuele schuldeisers. Juridische kennis, anders dan geleerd op de cursus, is niet noodzakelijk. Ik heb geen seconde spijt van de keuze voor dit vrijwilligerswerk. Het geeft veel voldoening als je iemand weer in beweging krijgt en kan helpen naar een zonnigere toekomst.”

Schuldhulpmaatje Ridderkerk is dan ook nog steeds op zoek naar vrijwilligers die tijd vrij willen maken om de medeburgers te helpen. De huidige vrijwilligers geven aan dat het een dankbare taak is en dat het mensen soms ook helpt om uit een isolement te komen.

Na een driedaagse informatieve opleiding kunt u aan de slag als Schuldhulpmaatje en een extra bijdrage leveren aan onze samenleving onder het motto: “Samen sterk voor Ridderkerk “.

Voor nadere informatie kunt u bellen met D. Gorter, 06-54615080 of M. Verhoeve, 06-48605179 of een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.