Gemeenten treffen schikking met ToBe

De gemeente Ridderkerk heeft samen met vier andere gemeenten een schikking getroffen met de curator van de failliete stichting ToBe. Ridderkerk, Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht en Papendrecht dragen in totaal 150.000 euro bij, waarmee de curator de schuldeisers van ToBe (deels) kan betalen.

Voor Ridderkerk betekent dat een bedrag van 16.690 euro. Aanvankelijk werd het faillissementstekort becijferd op 1,1 miljoen euro. Dat bedrag zou moeten worden voldaan door de vijf gemeenten, die echter de hoogte van dit bedrag bestreden.

Stichting ToBe ging in december 2015 failliet. Begin 2016 is de Stichting Cultuureducatie Zuid-Holland Zuid opgericht, die in diverse gemeenten activiteiten van ToBe heeft voortgezet. De afwikkeling van het faillissement van ToBe is een complexe zaak, neemt veel tijd in beslag en is daardoor kostbaar voor de betrokken partijen. Uiteindelijk bereikten de curator en de vijf gemeenten overeenstemming over een schikking.

,,Doorprocederen kost ook weer geld. Ik ben blij dat we dit dossier nu kunnen afronden", zegt wethouder Marten Japenga. ,,De cursisten hebben weinig gemerkt van de ‘wisseling van de wacht’ op het gebied van cultuureducatie. Er zijn veel cursussen en andere activiteiten. Het is goed dat wij nu ook ons aandeel in de afwikkeling van het faillissement hebben geregeld. Dankzij de goede samenwerking tussen de vijf gemeenten konden we dit ingewikkelde dossier tot een goed eind brengen. Hierdoor kan vanaf nu alle aandacht en focus worden gericht op de verdere ontwikkeling van de cultuureducatie in Ridderkerk."

De kosten van de schikking zijn beduidend lager dan de bedragen die de gemeenten in 2015 hadden gereserveerd voor een reorganisatie- en herstelplan van ToBe. Hierdoor is Ridderkerk in staat het Ridderkerks Symfonie Orkest, een van de gedupeerden van het faillissement, tegemoet te komen.